Diesel Particulate Filter ili Filter Čestica (DPF,FAP) se ugrađuje da bi se zadovoljili najnoviji europski propisi za ispušne plinove (EURO5 /EURO6). DPF je odgovoran za uklanjanje čestica diesela (čađi) iz ispušnih plinova dieselskih motora.

DPF može zadržati određenu količinu čađe, ali ne veliku, te zbog toga mora proći proces koji se naziva „regeneracija“ da bi se očistile naslage čađe unutar filtra.

Najčešći uzroci začepljenja DPF : •Česte kratke relacije – uvjeti za regeneraciju nisu dostignuti - nije preporučeno opremati vozila s DPF-om koja se koriste za gradske relacije.

•Stranke koje nastave koristiti vozilo sa upaljenom DPF signalnom lampicom.Kontinuirana vožnja u ovom stanju i bez uspješne regeneracije rezultira prekomjernim taloženjem čađe u DPF-u, do 95% napunjenosti. Tada regeneracija više nije moguća i potrebna je zamjena DPF-a.

• Često se greška ne odnosi samo na DPF, nego na cijelokupni ispušni sustav. Može biti uzrokovana neispravnim osjetnicima temperature, osjetnicima tlaka, dodatnim komponentama sustava (ako su primjenjive), lošim spojevima, problemima s instalacijama, itd.

NAŠA RJEŠENJA:

• Trajno uklanjanje DPF te kompjutersko isključivanje svake funkcije DPF-a - nikad više nećete imati problem sa začepljenjem/regeneracijom (preporučeno)

• Prisilna regeneracija u servisu pokrenuta dijagnostikom (Privremeno rješenje tj. očepljivanje fitera čestica )

                       
Google Map